Televiziunea online tradiţională are pe zi ce trece mai mulţi competitori, sub forma platformelor OTT (over-the-top, precum Netflix, Amazon Prime, HBO Max, Disney +, Hulu, ş.a.) şi a serviciilor online de streaming TV, IPTV Romania. În contextul în care oamenii sunt tot mai ocupaţi, televiziunea online „la oră exactă” nu mai prezintă o variantă relevantă, din ce în ce mai multe persoane migrând către conţinutul online, on demand (la cerere), bucurându-se astfel de avantajele unei pieţe în continuă dezvoltare, la doar un click distanţă.
· Ce înseamnă IPTV Romania?
Termenul de IPTV provine din limba engleză, reprezentând, de fapt, iniţialele denumirii serviciului: Internet Protocol Television. IPTV oferă utilizatorilor programe TV, show-uri, emisiuni, seriale, filme şi alte tipuri de conţinut video, în regim de streaming, prin intermediul conexiunii la internet – spre deosebire de televiziunea tradiţională, ce foloseşte cabluri coaxiale, cabluri cu fibră optică, antene digitale sau antene satelit.
Streaming-ul (în limba engleză însemnând „flux continuu”) reprezintă postarea şi distribuirea unui conţinut media (filme, muzică, programe TV) pe o platformă, permiţând utilizatorilor accesarea şi redarea imediată, fără timp de aşteptare. Mai exact, în momentul în care apăsăm pe click, conţinutul este redat, iar noi nu suntem nevoiţi să îl descărcăm în calculator şi să aşteptăm 5 ore, pentru a putea urmări un film la calitate ULTRA HD (4K).
IPTV Romania le permite utilizatorilor să urmărească aşa numitele „VOD” (videos on demand), adică videoclipuri la cerere, fiind asemănător, din acest punct de vedere, cu platforme precum Netflix sau Youtube. Spre deosebire de acestea, IPTV vine, însă, şi cu avantajul televiziunii tradiţionale: show-urile şi evenimentele live pot fi vizualizate în timp real.
· Cum funcţionează IPTV?
În cadrul televiziunii clasice, programele difuzate sunt transmise în două moduri:
1. Programele sunt transformate în unde radio şi emise în aer, către antena pe care fiecare utilizator o deţine acasă;
2. Programele difuzate sunt transformate în semnale electrice şi se trimit direct prin cablul TV, către dispozitivele conectate.
În plus, în prima situaţie, antena converteşte (transformă) undele radio înapoi în semnale electrice, iar decodorul asociat televizorului decodează semnalele, redându-le ca sunete şi imagini. Din aceste motive, instalarea televiziunii tradiţionale se va face întotdeauna utilizând dispozitivele auxiliare necesare.
Când vorbim despre IPTV, lucrurile stau altfel.
Programul TV, fie el live sau înregistrat, este stocat pe servere şi convertit într-un format digital ce va fi distribuit sub formă de pachete de date, utilizând Internet Protocol-ul. Pentru a evita buffering-ul (întârzieri periodice, cauzate de pachetele de date pe care receiver-ul trebuie să le primească şi să le reconstruiască) şi limitările lăţimii de bandă, conţinutul video este compresat, astfel încât să poată fi redat „lin”. Odată ce acest proces se încheie, sunt introduse reclamele, iar informaţia trebuie criptată.
Aceasta este explicaţia tehnică, dar ce înseamnă ea, de fapt?
Înseamnă că, din punct de vedere tehnic, IPTV se deosebeşte de televiziunea tradiţională prin 2 aspecte foarte importante:
- Nu necesită dispozitive auxiliare pentru instalare, ci doar o conexiune stabilă la internet şi dispozitive compatibile cu aplicaţia.
- Întrucât conţinutul media este stocat pe servere, IPTV poate reda atât programe live, în timp real, cât şi programe, emisiuni, show-uri, filme şi seriale ce au fost difuzate mai devreme în cursul zilei respective sau chiar în zilele trecute.
Din acest punct de vedere, IPTV seamănă mai mult cu platformele OTT, unde totul se află la distanţă de un click şi se deosebeşte de televiziunea clasică, unde trebuie să butonezi telecomanda şi eşti constrâns să urmăreşti ce se difuzează în acel moment la televizor.
· Ce alte avantaje oferă IPTV, în detrimentul televiziunii tradiţionale?
În primul rând, IPTV oferă o bibliotecă de conţinut incomparabil mai vastă şi mai variată. Funcţionând independent de zona georgrafică a utilizatorilor, IPTV permite accesarea a mii de canale TV româneşti şi internaţionale. (avem canale din peste 18 tari,cum ar fi Germania,Italia,Anglia,Franta,Spania s.a.md.)
În al doilea rând, IPTV pune accentul pe comoditate, flexibilitate şi confort. Deoarece programele dumnevoastră preferate sunt stocate automat pe servere, nu trebuie să le accesaţi la o oră anume. Aveţi posibilitatea să vă accesaţi emisiunea preferată, din confortul locuinţei dumneavoastră, atunci când aveţi timp şi dispoziţia necesară, nu într-un interval orar stabilit de altcineva.
În al treilea rând, serviciile IPTV se achiziţionează pe bază de abonament, nu de contract. Nu veţi fi obligat să plătiţi serviciile timp de 1 sau 2 ani, doar pentru că aţi semnat un document. Cu IPTV, plătiţi exact cât aveţi nevoie.
Nu în ultimul rând, serviciile IPTV sunt mai puţin costisitoare decât abonamentul la un distribuitor de televiziune tradiţională. Pentru mai puţini bani, beneficiaţi de mai multe posturi TV, la orice oră doriţi.
· Aplicaţii IPTV existente pe piaţă
ROYAL IPTV – ROYAL IPTV este o aplicaţie de streaming ce poate fi utilizată de toate dispozitivele LG, cu sistem de operare minim webOS 4.0, Android TV şi Android Box şi Samsung TV, cu sistem de operare Tizen. Cu un design simplu şi ajustabil, ROYAL IPTV se bucură de multiple recenzii pozitive din partea utilizatorilor.
NET IPTV – una dintre cele versatile aplicaţii de streaming IPTV, aceasta este disponibilă pentru telefoanele Android, pentru iPhone, Xiaomi, pentru televizoarele Samsung Tizen TV, LG TV, Sony Bravia TV, Android TV, pentru Ipad, TCL, Philips şi Sharp. Design-ul este atractiv şi prietenos pentru utilizatori, iar costurile lunare sunt mai mici decât cele ale altor platforme. De asemenea, NET IPTV oferă şi o perioadă gratuită de probă.
SMART IPTV – aplicaţia SMART IPTV, la rândul său, tot multiplatform, vizează utilizatorii de dispozitive LG Smart TV sau LG web OS, Samsung Tizen TV, MAG STB, Android TV, Amazon Fire TV. Din păcate, design-ul site-ului nu este atrăgător şi nu oferă foarte multe informaţii despre aplicaţie, însă, comparativ cu aplicaţiile precedente, SMART IPTV este disponibilă şi utilizatorilor Google TV.
SMARTTV CLUB – una dintre cele mai cunoscute şi utilizate aplicaţii pentru Smart TV. Este uşor de utilizat, iar interfaţa aplicaţiei este foarte bine organizată şi confortabilă pentru client. Se poate utiliza pe dispozitive LG Smart TV, LG web OS, Samsung Smart TV şi Tizen.
SETSYSTEME – cu o interfaţă şi un software uşor de customizat, SETSYSTEME se prezintă ca fiind una dintre aplicaţiile indispensabile de IPTV. Facil de utilizat, din păcate, SETSYSTEME poate fi utilizată doar pentru TCL, televizoarele Samsung Smart şi tabletele Android.
Bob Player – Este una dintre cele mai folosite aplicatii de streaming printre clientii nostrii care folosesc dispozitive iOS. Aplicatia poate fi instalata pe orice dispozitiv iOS.
SmallTV – Este o aplicatie disponibila momentan doar pe tv-urile Samsung si urmeaza sa fie disponibila si pe tv-urile LG din informatiile lor. Aceasta aplicatie de streaming poate fi folosita in cazul in care nu reusiti sa instalati alta aplicatie pe Samsung TV.
Extreme IPTV – Este o aplicatie de streaming free fara licenta, adica nu trebuie sa platiti licenta la ea ca la majoritatea aplicatiilor si merge chiar foarte bine si poate fi gasita cam pe toate dispozitivele.
· Ce aplicaţie să aleg pentru a urmări toate canalele româneşti şi alte canale internaţionale?
Puteti folosii oricare din aplicatii este disponibila pe dispozitivul dvs. Dar in general cele mai folosite aplicatii de catre clientii nostrii sunt: Smart IPTV, Net IPTV, Bob Player, Extreme IPTV.
Aplicaţia IPTV România oferă acces românilor din ţară şi din diaspora la peste 7000 de posturi TV româneşti şi din străinătate, cât şi la peste 3500 de filme şi seriale, oricând şi oriunde. Este o aplicaţie intuitivă, uşor de folosit, care poate fi utilizată pe dispozitivele android.
Abonamentele sunt foarte flexibile, punând la dispoziţia clienţilor variante de abonare pentru 1 lună, 3 luni, 6 luni sau 12 luni, în funcţie de nevoile acestora. De asemenea, anularea abonamentului se poate face oricând, fără vreun cost suplimentar.
Ce aduce IPTV România nou?
- Customer supportul dedicat exclusiv nevoilor clientului. Clienţii pot contacta serviciul de support 24/7, în de luni până duminică, ba chiar şi în timpul sărbătorilor legale.
- Preţuri mult mai mici decât un abonament contractual la un distribuitor de televiziune tradiţională pentru un conţinut pe care niciun distribuitor din România nu îl poate oferi în acest moment.
- Programele sunt disponibile la calitate Ultra HD, FULL HD, HD şi SD, în funcţie de viteza la internet a utilizatorilor.
- Test gratuit de 12 de ore, pentru a demonstra că pot livra utilizatorilor tot ceea ce promit.
Pentru mai multe informaţii privind IPTV România, puteţi apăsa AICI, iar pentru a intra în legătură cu cineva din echipa IPTV România, puteţi apăsa AICI.